Whatsapp
Back to overview

Winterzaaiuien: wie niet waagt, die niet wint

  • News

Winterzaaiuien telen in Nederland biedt kansen maar blijft een gokje.

Winterzaaiuien: wie niet waagt, die niet wint

Akkerbouwers Peter en Tejon de Regt zetten voor het eerst in op winterzaaiuien. Het blijkt een schot in de roos. Na een goed groeiseizoen werden deze week vier hectare van het ras Keep Well F1 gerooid, stuk voor stuk mooi op maat en van goede kwaliteit. De oogst wordt af land geleverd aan Waterman Onions. Veredelaar Takii volgt deze specifieke teelt in Nederland op de voet.

Het telen van winterzaaiuien in Nederland is vrij uitzonderlijk. Dat weerhield het familiebedrijf Den Ouden Heuvel uit Dronten er niet van een kans te wagen ruim negen maanden geleden. In de eerste week van September werd de hybride winterzaaiui van veredelaar Takii gezaaid. Na een groeiseizoen die naar tevredenheid verliep werd er deze week onder ideale omstandigheden gerooid. De opbrengst is uitstekend te noemen. Het ras Keep Well F1 voldoet aan de behoefte; een stabiele en uniforme productie. De oogst laat voornamelijk de gevraagde maatsortering van 60-80 mm zien en maar weinig onder de 50 mm.

Lokale teelt

De winterzaaiuien van Nederlandse bodem worden af land geleverd aan streekgenoot Waterman Onions, een wereldspeler in uienexport. Een goede zaak vindt Chris Matthijsse, Product & Account Manager bij Takii: “Lokale teelt én verwerking van winterzaaiuien binnen een straal van 25 kilometer. Dat noem ik een positieve impact op de CO2-reductie in de exportketen van dit type ui. Hoewel wij zeer blij zijn met dit effect en de match tussen de Keep Well-genetica en de klantbehoeften, blijven we deze specifieke teelt op de voet volgen. Winterzaaiuien telen in Nederland biedt kansen maar blijft een gokje.

Takii verkoopt haar winteruien assortiment met name in Duitsland en Frankrijk. Hier worden de eerste uien van lokale teelt gezien als primeurteelt.

Next article